Патриарх Кирил: Духовната връзка между Русия, Украйна и Беларус е непобедима

По време на визитата си в древната столица на Русия град Владимир, руският Патриарх Кирил извърши освещаване на положения за основа камък на бъдещия храм в чест на Св. Равноапостолен Княз Владимир, предаде «Патриархия.ру».

«Този акт символически е много важен. Той свидетелства, че онова благодатно време, когато живеехме като едно семейство – от северни до южни морета, от западни покрайнини до източни – продължава да живее в паметта ни. Времената, когато едни същи светци, едни и същи традиции, една и съща ценностна система живееха в сърцето на нашия народ», каза Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

«Днес съществуват сили, които искат да разрушат това духовно-историческо общество, ние изграждаме храм в град Владимир, втори след столицата на Светата Рус Киев, в чест на Св. Равноапостолен Владимир, който покръсти Русия за да подчертаем още веднъж органическото единство и духовната връзка между Киев, Владимир и Москва – непобедимо и непреодолимо единство на Светата Рус», подчерта руският Патриарх.

Патриарх Кирил пожела, Господ да умиротвори «всички онези, които днес се сражават в междуособна война на украинска земя». Патриархът благослови руския, украинския, беларуския и други народи за духовна сила, мъдрост и единна вяра.