Патриарх Кирил: Войната започва и спира сърцето

Московският патриарх и на цяла Русия Кирил в Деня на памет и скръб в РФ даде интервю пред РИА Новости, в което, в частност, отбеляза нарастването на патриотичното настроение сред младежта.

„Наблюдавайки младото поколение, аз не мога да кажа, че сега всичко е космополитно и далеч от патриотичните настроения. Напротив, днес израства поколение от млади хора, които не са били свидетели на страшните престъпления на атеистичната държава срещу собствения й народ, масовото изтребване на най-добрите хора. Това не може да не окаже влияние на нивото на доверие към държавата като такава“, заяви патриарх Кирил, отговаряйки на въпрос за „нивото на патриотизъм“ сред руснаците.

По неговите думи, „патриотизмът е преди всичко вярност по Божията замисъл към твоята земя и твоя народ“. „Заради това не е жалко да дадеш душата си, защото по този начин се потвърждава правдата Божия на земята. А за да разбереш този замисъл, наистина е нужно много силно да обичаш своя народ… да познаваш историята си, да живееш с ценностите, определящи духа на народа“, поясни Предстоятелят на Руската православна църква.

Той отбеляза, че през изминалите години болшинството от тези, които са искали да разберат с какво и как живеят в другите страни, са имали възможността да го сторят. „И много хора стигнаха до твърдото убеждение, че трябва да живеят в Русия, да ценят това, което имаме, благодарение на вярата и труда на нашите предци“, каза патриархът. На фона на случващите се днес в Западна Европа и други страни процеси, добави той, „духовно-нравственият климат в Русия придобива напълно друга тежест и значение“. „Ние трябва да престанем да се сравняваме с другите; не е нужно да догонваме и изпреварваме някого. Ние имаме свой собствен живот и трябва да го живеем така, че да не се срамуваме нито пред потомците си, нито пред предците ни. Навярно това е истинският патриотизъм“ , отбеляза патриархът.

Победата във Великата Отечествена война – това е победа на силата на духа и „вяра в правдата на руския човек“ – и гражданите на Русия днес трябва да помнят това, често да се откъсват от потреблението и да си задават въпроса: „има ли нещо, за което да отдадем живота си?“.

По думите на предстоятеля на руската православна църква „народите в историческа Рус не могат без болка и съчувствие да гледат на случващото се в Украйна“. За първи път от 25 години насам ние се сблъскваме с подобни трагични събития, разделящи общества и семейства, приятели и роднини. Но в омразата няма истина. И няма бъдеще. Затова сега са толкова важни миротворческите усилия“, подчерта патриарх Кирил.

Приближаването или прекратяването на войната зависи от състоянието на сърцето на всеки човек – и „колкото по-силно хората се стремят към рая, толкова по-малко земята ще прилича на ад“, отбеляза патриархът.

„В краен смисъл средството, спиращо войната или обратно, приближаващо катастрофата, не е ядреното или друго оръжие. Това е на първо място именно състоянието на сърцето на човека, в което започва злото, изливащо се в света чрез масовите страдания на другите. Или обратно, в което чрез действието на Божията благодат и на волята ни се заражда доброта, преобразяваща заобикалящата ни действителност с любов“, заключи патриарх Кирил.