Патриарх Кирил: Военната операция на Русия в Близкия изток може да предотврати голяма война

Военната операция на Русия в Близкия изток може да предотврати голяма война и да премахне опасността за нашата страна, заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил след богослужение в Троице-Сергиевата лавра в деня на памет на преподобния Сергий Радонежски.

„Ние виждаме колко заплашителни и опасни знаци ни показва днешният ден. Съвсем близо до нас, до границите ни, бушува война, от чиито резултати зависи включително и благополучието на Русия. Понякога най-опасните и страшни кръвопролития са започвали далеч извън пределите на родината ни, а после се е получавало така, че ние сме понасяли най-тежките последствия от тези войни“, отбеляза предстоятелят на руската църква.

Той припомни историята на конфликтите през XX в. и подчерта, че „днешната война, която се води зад южните предели на Русия, може да се превърне в голяма война, ако не бъде прекратена точно сега“.

„Ние се молим на преподобния Сергий да ни помогне да спрем кръвопролитията и най-важното – да премахнем опасността от нашето Отечество, да ни помогне да осъзнаем важността на момента и да преодолеем нашите бедствия, несгоди, конфликти и разделения, които отслабват живота на хората“, каза патриарх Кирил.

Той подчерта, че „ние сме навлезли в особена епоха“ и че „вече се е случвало в миналото да пристъпваме към някакъв още неведом, но ужасен опит, и след това нерядко разрешаването на този опит е било съпроводено с много страдания“. „Ще молим Бога Отечеството ни в резултат на тези действия на военните, които се провеждат в момента, да бъде предпазено от нападенията на враговете, от смърт и всяко зло“, каза още предстоятелят на Руската православна църква.