Патриарх Кирил: Антарктида е образът на идеалното човечество

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил посети полярниците на руската антарктическа станция Белинсгаузен и отслужи литургия за тях, съобщи РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

„Антарктида е единственото място без граници, без оръжия, без враждебна конкуренция, място, където хората могат да си сътрудничат и да се чувстват членове на едно семейство“, заяви главата на РПЦ.

Това място е идеалният образ на човечеството, където хора от различни страни си помагат един на друг и това трябва да стане пример за целия свят, каза още Кирил. Според него полярниците, независимо от това коя страна представляват, всеки от тях протяга на другия ръка за помощ в трудни минути и с това сам дава пример за сътрудничество.

Патриарх Кирил обърна внимание на факта, че неслучайно единственият постоянно действащ храм на Антарктида е руският храм „Света Троица“ на станция Белингсгаузен. „Троицата е идеалният образ на единството“ – поясни Патриархът. Той напомни, че преподобният Сергий Радонежский, с името на когото църквата свързва обединението на руските княжества през 14 век и освобождението от монголо-татарското иго, е построил недалеко от Москва храм именно в чест на Троицата и този храм станал главен духовен център на Русия – Троице-Сергиевата лавра.

Руският патриарх каза, че „вглеждайки се в Света Троица сме способни да преодолеем разделението на света“.

„Антарктида има особено духовно-хуманитарно значение за целия свят. Благодаря ви за примера, който давате на света“ каза патриарх Кирил.