Патриарсите Неофит и Кирил не са обсъждали темата Украйна

Въпросът за обтегнатите отношения между Русия и Украйна не е бил обсъждан по време на едноседмичната визита на патриарх Неофит и водената от него църковна делегация в Руската патриаршия. По време на посещението му в Москва и Санкт Петербург главата на Българската православна църква за първи път отслужи Света литургия за Светите братя Кирил и Методий в най-големия руски православен храм „Христос Спасител“, както и панихида на гроба на руския император Александър Николаевич, известен като Цар освободител на страната ни от османското робство.

За първи път по оценка на членовете на българската църковна делегация, водена от патриарх Неофит в Русия, московският патриарх Кирил е дал висока оценка на делото на Светите братя Кирил и Методий и българския характер на делото им в запазването на славянската азбука, превърнала се в основна за много православни народи от Изтока.

Негово светейшество московският патриарх с голяма почит и признателност към българския народ говори за заслугите, които той има за запазване на славянската писменост и за братското отношение в много случаи, когато е имало нужда от взаимна подкрепа, коментира промяната в руската църковна позиция българският патриарх Неофит.

Ставащото между Русия и ЕС и обтегнатите отношения не са били в центъра на разговорите между двамата патриарси Неофит и Кирил.

Главата на БПЦ обаче не каза много за ефекта от срещата между Вселенския патриарх Вартоломей и папа Франциск в Йерусалим и за посланията, които тя изпрати към християнския свят, съобщи БНР.