Пасхално поздравление на патриарх Кирил

С честит Великден, който тази година  отбелязва на 20 април целият християнски свят, поздрави вярващите в Русия и чужбина патриархът Московски и на цяла Русия Кирил.

– Великден го наричат празник на празниците и тържество на тържествата, защото са победени двата главни врагове на човека – греха и смъртта. Сега човек може да прекрачи през непреодолимата по-рано преграда по пътя към свободата и вечността. Преградата, която по-рано никога, и от никой не е била преодоляна. Нито от голямата мъдрост на философи и учени, нито от изяществото на художници и поети, нито от мощта на управляващи, нито от изкуството на дипломати. Христос отмени онова, което пречеше на всеки от нас да стане такъв, какъвто беше Той.

Малко преди кръстните страдания, в прощална среща с ученици, Христос казал: „давам ви нова заповед –да се обичате взаимно”. Главното е взаимната любов на хората, въпреки всякакви различия. Та нали дефицитът на любов унищожава човека, разделя семейства, разрушава общества и държави.

В тези Великденски дни трябва да има особена молитва към Бога – за народа на Украйна, за примирение на враждуващите, за прекратяване на насилието, за взаимна милост на хората. Украйна е част от нашето сърце, в което с болка отекват страданията на украинския народ. И затова аз, заедно с милионите православни хора особено се моля за мир в Украйна.

Християнин е не онзи, който знае за съществуването на Исус от книгите, а този, който чувства присъствието му в своя живот. На онези, които още нямат това чувство, от цялата си душа пожелавам да го получат.

Честит празник на всички! Христос Воскресе!


Патриарх Кирил3