ПАСЕ с резолюция за „кримските санкции” срещу Русия

В Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в четвъртък ще бъде разгледан въпросът относно санкциите срещу руската делегация за присъединяването на Крим към Русия. На срещата ще бъде внесен доклад от председателя на Комисията по мониторинг на асамблеята Щефан Щенах, където ще бъдат обсъдени пълномощията на руската делегация в ПАСЕ, предаде ИТАР-ТАСС.

Щенах предлага така наречения мек вариант на санкциите и лишаване на Русия от правото да гласува на заседанията на ПАСЕ до края на годината, а не да замрази членството й в асамблеята, както предложи Робърт Уолтър. Докладът бе подкрепен от две трети от гласовете на профилната комисия на ПАСЕ.
В резолюцията на доклада на Щенах действията на Русия по присъединяването й с Крим, са обявени за „нарушение на международното право”, в следствие на което ПАСЕ осъжда „нарушаването на териториалната цялост на Украйна” и решение да подаде на Москва „силен сигнал”.

Заедно с това, в текста се казва още, че „политическият диалог трябва да остане най-предпочитаният начин за постигането на компромис”, а „не трябва да има връщане към стереотипите на Студената война”. Прекратяването на правомощията на руската делегация би направило възможността за подобен диалог невъзможна, признават от Съвета на Европа. Във връзка с това, ПАСЕ е готова в своята резолюция да „потвърди пълномощията на руската делегация”, но при това „да отнеме правото й да гласува до края на 2014 г.”.

Ръководителят на руската делегация в ПАСЕ Алексей Пушков заяви, че „Русия е готова за диалог с ПАСЕ”, но „ако стане въпрос за лишаване от пълномощия на руската делегация в асамблеята, то тя сама ще напусне тази организация”.

На свой ред, заместник-ръководителят на делегацията Леонид Слуцкий добави, че всички „кримски санкции” са неправомерни и неправомощни. „Но да не гласуваме – това не значи да мълчим. Ние ще продължаваме да отстояваме позицията си”, заяви Слуцкий.