Партньорството в Арктика е нужно на всички

През есента на 1996 г. бе създаден Арктическият съвет, в който влизат осем държави (Дания, Исландия, Канада, Норвегия, Русия, САЩ, Финландия и Швеция) и Европейският парламент. Миналата седмица по време на изслушвания в Конгреса специалният представител на САЩ по въпросите на Арктика адмирал Робърт Пеп подчерта, че САЩ са готови да продължат сътрудничеството с Русия в рамките на Арктическия съвет. Той посочи, че е убеден в правотата на този подход, въпреки че в момента американската администрация води по отношение на Русия враждебна политика на санкции заради кризата в Украйна.

Адмиралът заяви, че внимателно следи развитието на събитията край северните граници на Русия, както от открити източници, така и от информацията, изнасяна на пресконференции. Според него строителството, което Русия е предприела, както и разгръщането на друга инфраструктурна дейност в региона до голяма степен се дължи на факта, че сега там от ледовете се освобождават около 4000 мили от крайбрежието, където се изграждат нови пристанища.

Някои от обектите имат двойно предназначение — цивилно и военно, отбелязва Робърт Пеп. „Но ако ние построим база на Бреговата охрана при нас в Бероу, за нас също може да се каже, че обектът е с двойно предназначение”, казва той. Преди да заеме сегашния си пост, адмиралът командваше Бреговата охрана на САЩ.

Пеп добави, че е впечатлен от руските инвестиции, вложени в развитието на Северния морски път. Според него САЩсъщо са силно заинтересовани от прокарването на този транспортен коридор и превръщането му в сигурно морско трасе. „На някои неща ние гледаме скептично, но те са на прав път, като строят обекти за гарантиране сигурността в тези географски ширини и като реагират срещу замърсяването на околната среда”, заяви американският представител в Арктическия съвет.

Той изяви готовност за разширяване международното сътрудничество в Арктика, включително и с Русия, тъй като това е „важно за благополучието и сигурността на Арктика”. Робърт Пеп съобщи, че има намерение скоро да посети Москва и скандинавските страни и с удоволствие си припомни сътрудничеството с руските партньори, докато е работил в Бреговата охрана на САЩ.