Паметник на войни от Червената армия се открива на 9 май край Казанлък

70 годишнината от Победата във Втората Световна война и Деня на Европа ще бъде отбелязана тържествено с откриване на Мемориален комплекс на войни от Червената армия край казанлъшкото село Копринка. Инициативата е на създадената за изграждането на паметника Фондация „Надежда Розенфелд“. Мемориалът се строи с дарения на фирми и спомоществователи от цяла България и със знанието и съдействието на Посолството на Русия у нас.

Откриването на Мемориал на загиналите войни от Червената армия е в събота, 9 май 2015 г. от 11.00 ч. в гробищния парк на с. Копринка. Ще бъдат почетени: старши лейтенант д-р Надежда Розенфелд, лейтенант Евгений Корабов и редниците Евгений Ерошевич, Алим Дюп, Алексей Мловский, Тимофей Самокаев и Оганес Петиниян.

Гост на събитието ще бъде Максим Знаменский – първи секретар по външнополитическите въпроси в Посолството на Русия у нас.

За желаещите да присъстват е осигурен транспорт. Автобусите тръгват в 10:30 в събота от Хотел „Казанлък“, съобщават от общината.

Новопостроеният Мемориален комплекс е съчетан с поставения преди 50 г. и единствено оцелял до момента във времето Паметник на ст.л. д-р Надежда Розенфелд. Двуметровият монумент е бил изработен в Челябинск от скулптора Виктор Бокарев. На откриването му през 1969 г. присъстват сестрата на Надежда – Ана Юриева и нейният син Карл Петрович, които инициират доставянето на паметника. Огромно съдействие оказва тогавашният кмет на селото Паун Русев, който се налага да издирва паметника из цяла България, тъй като се загубил при доставката от СССР на гарата в Русе. Въпреки преклонната му възраст над 90 години на 9 май Паун Русев ще бъде гост на откриването на новия мемориал, съобщава presstv.

В десетилетията след падането на СССР и т.нар. „социалистически строй“ в България, гробовете на Надежда Розенфелд и погребаните до нея още шестима войни от Червената армия биват занемарени и изоставени. Изчезват металните червени пирамиди с петолъчки, върху които са написани имената на погребаните. Сред тях има руснаци, украинци, арменец, мюсюлманин – били са граждани на СССР през 1944, когато смъртта ги е застигнала завинаги в България. Някои от тях са починали от раните си в лазарета, който е бил изграден в старото училище на селото и е бил ръководен от д-р Надежда Розенфелд. Самата тя и лейтенант Корабов загиват при нещастен случай – автомобилна катастрофа. Историята им са запазва като имена в оскъдна папка в кметството и в няколко разказа и снимки, архивирани внимателно в читалище „Пробуда“ – Копринка и в албумите на училището, където до 1989 г. пионерската дружина е носела името „Надежда Ефимовна“.