Павликени и руския град Стародуб се побратимиха за 74-та годишнина на българския град

Споразумение за партньорски и приятелски отношения между градовете Стародуб от област Брянск на Руската федерация и Павликени подписаха градоначалниците на двата града. Инж.Емануил Манолов и Дмитрий Винокуров сложиха подписите си под документ, в който заявяват намерението на двата града за развитие на дългосрочни и взаимоизгодни търговско-икономически, научно-технически и хуманитарни отношения в областта на селското стопанство, строителството, културата, образованието и туризма, както и с цел укрепване на взаимното разбирателство и приятелство между градовете.

Подписването на споразумението беше част от тържествената сесия за Празника на град Павликени. Официалната церемония по връчването на почетнте плакети се проведе на 29 юни – празника на град Павликени и ден на светите апостоли Петър и Павел.

Пет изявени личности бяха удостоени с почетен знак „Едностранен плакет“ за заслугите им към развитието на града. Това са: Йордан Йорданов – за неговата общественополезна дейност;  Павлинка Николова – за висок педагогически професионализъм; Венета Мандева – посмъртно – за цялостното й литературно творчество; Филип Филипов – за дейността му като музикант и приноса му за самодейността и Ана Илиева – за дългогодишната й благотворителна дейност.

Тържеството започна с издигането на знамената на Република България, Европейския съюз и Община Павликени.

„И нека в днешния ден си пожелаем повече от нашите съграждани да са обективни в исканията и оценките си. В Павликени за поредна година има инвестиции, които в пъти надхвърлят общинския бюджет. Напредъкът е видим навсякъде около нас, затова призовавам нашите съграждани да гледаме на него с добро и да сме наясно, че той е плод на неуморен труд“, каза в официалното си слово кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов. „Пожелавам на всеки от вас да не губи желанието си за съвършенство, за напредък и за просперитет. Пожелавам Ви да се усещате като част от общество на добри, честни и спревделиви хора, които се радват на своето щастие в чист и благоустроен град“, каза още кметът.

Своите приветствия отправи и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

„Обичам този град! Павликени не е просто красив град, а е място с над 2000 години история. Всички вие сте наследници на една богата традиция и култура. Поздравявам кмета за амбицията му да превърне това място в още по-красиво, да дойдат хора от цял свят и да почувстват историята му“, каза вицепрезидентът.

Празникът на Павликени уважиха и народните представители Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков от „БСП за България“, заместник областните управители Ивета Кабакчиева и инж.Детелина Борисова, Иван Пивоварчук – вицеконсул на Генералното консулство на Руската федерация в Русе и Павел Журавльов – ръководител на Културно-информационния център на Русия в България, кметовете на Стражица, Елена и др., почетни граждани на град Павликени и др. Сред официалните гости бяха и делегации от румънския град Болдещ Скаени, водени от кмета Константин Букурую, и руския град Стародуб – кметът Дмитрий Винокуров и заместник-кмета Вадим Покаместов.

Благослов за града отслужи митрополит Григорий.

С поздрав към гражданите се включиха в програмата и децата от ДГ „Слънце“,  ДГ „Осми март“, ДГ „Вяра, надежда и любов“,  мажоретния състав на СУ „Бачо Киро“-Павликени и Клуба за народни танци „Люти чушлета“.

Празничната програма продължава вечерта с концерт на ансамбъл „Българе“ – спектакълът „Осмото чудо“. Спектакълът започва в 20:00ч. в Летния театър в Павликени с вход свободен.

Източник: velikotarnovo.utre.bg