Павел Буре: Днес е един трагичен ден в историята на хокея

Известният руски хокеист Павел Буре заяви, че днес е един трагичен ден в историята на хокея. Тези думи Буре изрече, когато разбра за кончината на голямата световна хокейна звезда Виктор Тихонов, предаде «Звезда».

«Днес си отиде човек, който даде много. Тихонов може би даде най-много в страната ни за хокея. Аз лично имах щастието да работи с този голям човек много години наред. Той ме взе в мастер-отбора на ЦСКА, когато бях едва 16-годишен. После работихме заедно няколко години в националния отбор по хокей на СССР. За мен този ден е много печален», сподели известния руски хокеист.

Легендарният руски състезател и треньор в хокея Виктор Тихонов е починал в нощта на 24 ноември на 85-годишна възраст, след продължително боледуване. Той е човекът, извел СССР до осемте световни титли между 1978 и 1990 г. Бил е и хокеист, но голямата следа оставя с треньорската си кариера. Води състава на СССР в продължение на 25 години.

Виктор Тихонов

 

Виктор Тихонов

Под негово ръководство отборът става три пъти поред олимпийски шампион. Паметен остава мачът със САЩ от олимпийските игри през 1980 г. Тогава СССР изненадващо губи с 3:4 срещу американския отбор, съставен от аматьори и колежани. По-късно мачът е наречен „Чудото на леда“.

Виктор Тихонов изведе СССР до осем световни титли за 13 години.

Тихонов се разделя с националния отбор през 1994 година, след като съставът остава без медал. През 1998 г. е включен в Залата на славата на световния хокей.

Tihonov-Viktor-VasilevichВиктор Тихонов треньор на „сборная“ на СССР

В момента в националния отбор на Русия се състезава внукът му, носещ неговото име. Младият Виктор Тихонов стана световен шампион на първенството в Минск тази година.

Виктор Тихонов младшиВиктор Тихонов (внук на хокейната звезда В. Тихонов)