Още през 2012 г. Путин предупреди, че Западът е готов да принесе в „сакрална жертва” известна личност

Още през 2012 г. руският президент Владимир Путин предупреди, че Западът е готов да принесе в качеството на „сакрална жертва” някоя известна личност с цел оказване на натиск върху Русия и нейното ръководство. Ето и думите на руския държавен глава през 2012 г.:

„Когато предварително  се обявяват резултатите от изборите за нелегитимни, това е просто един от инструментите за борба. Считам, че тези инструменти са неприемливи за демократичното общество и са вредни. Още повече, разбира се, ние имаме основания да предполагаме, че нашите опоненти се готвят за тези мероприятия. Готвят се, за съжаление, ще го кажа публично. Ние можем да предоставим доказателства. Готвят се да използват механизми, които да потвърдят, че изборите са фалшифицирани. Сами ще ги хвърлят, сами ще ги контролират. Ние това го виждаме, знаем го, разбирате ли. Затова аз бих искал да призова всички. Ние трябва да се борим и да уважаваме чуждата гледна точка. Но призовавам всички да действат в рамките на закона и с легитимни средства”.

„Тази методика и тактика е позната. Вече 10 години се опитват да я използват. Преди всичко, тези, които са извън страната. Това ми е известно. Даже търсят така наречената „сакрална жертва” сред известните хора. Сами ще я гръмнат, а после ще обвинят властта. Този народ на всичко е способен. Казвам ви всичко това без да преувеличавам. Надявам се, че хората, които искрено искат подобряването на ситуацията в страната и използват правото си на критика и на демонстрации, че никой няма да се поддаде на това. Но всички трябва да знаят това”, каза Путин.

Думите на руския президент точно описват сценария на убийството на Борис Немцов в Москва. Немцов в Русия е отдавна забравен, той се ползвал с откровена ненавист от страна на народа заради своите явни проамерикански възгледи. Немцов бе сред опозиционните деятели, посещаващи посолството на САЩ в Москва за получаване на инструкции за това, как да подготвя „протестни акции” срещу законната власт.

Това е само едно от множеството изказвания, с които изобилства руският интернет във връзка с убийството на Немцов. Някой си Алексей Е. пише следното: „Надявам се доларите, за които той (Немцов) продаваше страната си, да са си стрували. Искаше да се представи пред своите шефове от САЩ заради зелените хартийки, а получи от тях разстрел, вместо 30 сребърника”.