Още една подводница «Варшавянка» спускат на вода

Трета по ред дизелова подводница «Стари Оскол» от проекта 636.3, предназначена за руския Черноморски флот ще бъде пусната на вода в Санкт Петербург днес, съобщи ИТАР-ТАСС.

В тържествената церемония ще вземе участие главнокомандващия на Военно-морския флот на РФ адмирал Виктор Чирков.

За руския Черноморски флот ще бъдат построени шест подводници от проекта 636.3, с шифър «Варшавянка». По думите на адмирала, новите подводници ще позволят на моряците-черноморци «съвместно с надводните сили и противолодъчната авиация да решават комплексни задачи в своята зона на отговорност». Освен това, те ще усилят потенциала на постоянното оперативно съединение на руския ВМФ в Средиземно море.

Подводницата «майка» от серия «Новоросийск» е предадена на флота в присъствие на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу на 22 август.

«Ростов на Дон» е втората субмарина от проекта и същевременно първата от серията «Варшавянка» за Черноморския флот. Тя е спусната на вода на 26 юни.
До края на 2014 година по случай 310-годишнината на «Адмиралтейские верфи», руския фрот ще получи още 3 подводници от този проект. Те се смятат за най-безшумни в света и имат по-висока бойна ефективност, за разлика от предходните проекти.

Новите «Варшавянка» са значително модернизирани с най-съвременни комплекси на ракетно-торпедни оръжия, а също радиоелектроника и хидроакустика.