Оценката на руските граждани на ситуацията в страната стигна максимални стойности

Индексът на социалните настроения на руските граждани, отразяващ оценката на ситуацията в страната, достигна максималните стойности за последните 5 години. Освен това, руснаците говорят по-позитивно за личния си живот. Това показват резултатите от проучването на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде РИА Новости.

Според социолозите, позитивното отношение към положението на нещата в страната от началото на годината продължава да нараства. Така, индексът на социалните настроения през март достигна 70 пункта и се превърна в рекорд за цялата история на провеждането на изследването. За сравнение, през март 2010 г. индексът е едва 22 пункта, а миналата година се е увеличил повече от два пъти, като през януари тази година е достигнал 64 пункта. Най-високо оценяват положението на нещата в държавата мъжете, след това гражданите на възраст 35-44 години, както и жителите на селата.

Руснаците се изказват по-положително и за личния си живот. Показателят, отразяващ възприятието на жизнената ситуация, след рекордните 84 пункта през февруари, през март се понижи съвсем малко до 81 пункта. Отговори „отлично“ и „добре“ са давали най-вече участници в проучването на възраст 18-24 години, както и такива с високи доходи.

Коментирайки тези данни, директорът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров поясни, чу въпреки създалата се икономическа нестабилност в страната, руските граждани оценяват състоянието на икономиката позитивно. Освен това, значителният ръст на индекса е свързан с успехите на Русия през миналата година, които са допринесли за увеличаването на самочувствието на гражданите.

„Трендът е свързан с това, че в страната икономиката и социалната сфера се развиват, доходите растат… Икономическата криза не е толкова дълбока, очакванията бяха много по-лоши… Освен това, през миналата година се увеличиха самооценката и самочувствието на руските граждани“, каза Фьодоров пред РИА Новости.

Проучването показа също, че индексът на социалните очаквания от началото на годината до март се е увеличил с 20 пункта (от минус 70 до минус 50).

По данни на ВЦИОМ, положителната динамика е свързана с двойното увеличаване (с 11 %) на дела на тези, които са убедени, че трудните времена са вече минало. Една трета от анкетираните предполагат, че най-големите трудности страната преживява именно сега, а 41 % смятат, че най-тежкото тепърва предстои (през януари такова мнение споделиха половината от участниците в анкетата).

Както отбеляза директорът на ВЦИОМ, въпреки високите показатели на първия индекс – социалното настроение, скромните показатели на индекса на социалните очаквания (особено в сравнение с тези от преди пет години) говорят за това, че руснаците трезво и реалистично оценяват положението на страната.

„Днес хората са по-предпазливи, никой не знае кога ще приключи кризата. Това е трезва оценка без илюзии. Това е реализъм и сериозен плюс, защото той не създава завишени очаквания, за които после трябва да плаща ръководството на страната, и най-вече, разбира се, президентът“, каза Фьодоров.

Индексите на социалните нагласи показват как руските граждани оценяват ситуацията в страната/личния живот. Индексът може да заема стойност от минус 100 до 100 пункта. Колкото по-висока е неговата стойност, толкова по-добро, според руснаците, е положението в изброените области. Нулевата стойност показва баланс между оптимистичните и песимистичните прогнози.

Проучването е проведено на 28-29 март и в него са участвали 1600 души от 46 области в Русия. Статистическата грешка не превишава 3,5 процента.