Официално: Атентаторът от Санкт Петербург е Акбаржон Джалилов

Терористичният акт в участъка между станциите „Технологически институт“ и „Сенная площадь“ на петербургското метро са дело на терорист самоубиец, съобщи официалният представител на Следствения комитет на Русия (СКР) Светлана Петренко, пише РБК, предаде Фокус.

„Фрагментираните останки [на мъжа] бяха намерени в третия вагон на влака“, заяви Петренко. Сътрудник на метрополитена е намерил още едно взривно устройство на метростанция „Площадь Восстания“, което е било обезвредено.

Предполагаемият терорист е роденият в Киргизтан 22-годишен Акбаржон Джалилов, уточняват от СКР. „Експертите криминалисти намериха генетични следи от Джалилов по раницата, оставена на метростанция „Площадь Восстания“. Заключенията на генетическата експертиза и записите на охранителните камери дават основания да се предполага, че именно човекът, извършил терористичния акт във вагона е оставил раницата с взривното устройство на станция „Площадь Восстания“, отбяляза Петренко.

Джалилов е роден в киргизкия град Ош през 1995 г., а последните няколко години е живял в Санкт Петербург, заяви за изданието източник, близък до ръководството на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Според данни на друго издание, през 2011 г. Джалилов е получил руски паспорт и заедно с баща си е работил в автосервиз. Бил е вярващ мюсюлманин, а неговите „религиозни контакти“ в момента се разследват приоритетно от специалните служби, подчертава източникът на РБК. По негови думи, правоохранителните органи предполагат, че самоубиецът е свързан с „радикална клетка, симпатизираща на „Ислямска държава“. Джалилов е попаднал под влиянието на радикалите вече в Петербург някъде около 2015 г., дотогава той „е бил свестен младеж“, каза още източникът от правоохранителните органи.

Засега следствието се придържа към версията, че Джалилов е оставил взривното устройство (с мощност 1 кг тротилов еквивалент, с поразяващи елементи – сачми) в корпуса на пожарогасител на станция „Площадь восстания“, а самият той със заряда с мощност между 300 и 500 г е продължил нататък. Според криминалистите устройството се е задействало в раницата на предполагаемия извършител, сподели източникът на изданието от ФСБ.

Официалният представител на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизтан Рахат Сулайманов заяви пред РБК, че роднините на Джалилов са разпитвани. Те са разказали пред местна медия, че предполагаемият терорист е живял в Русия през последните шест години. „Той беше най-послушният. Кажеш му да загрее казана, той ще го направи, сам ще запали дървата. Ако му кажеш да наглежда братята, той задължително ще го направи. Даже сестра му не беше такава помощница вкъщи като него“, споделя лелята на киргизтанеца.