Официалният представител на руското външно министерство М.В.Захарова: За мерките в подкрепа на чуждестранни граждани, които споделят традиционните ценности

Официалният представител на руското външно министерство М.В.Захарова  на брифинг в Москва на 2 октомври 2024 г., говори за мерките в подкрепа на чуждестранни граждани, които споделят традиционните ценности.

Въпрос: В Указа на Президента на Рруската Федерация от 19.08.2024 г. № 702 «Об оказании гуманитарной поддержки лицам, разделяющим традиционные российские духовно-нравственные ценности» се посочва, че Министерството на външните работи на Русия ще подкрепя чуждестранни граждани, които желаят да емигрират в Русия поради несъгласие с антисемейната и нехуманна политика на родните им страниСъщо така на 17.09.2024 г. правителството на Русия състави списък на чуждите държави, чиято политика противоречи на традиционните руски духовно-нравствени ценности, който включва 47 държави и територии. В същото време сред гражданите на чужди държави, които нямат намерение да напускат страните си, има огромни групи от населението, които споделят традиционните ценности и имат остра нужда от подкрепа.

Какво прави или планира да направи руското Министерство на външните работи в подкрепа на тези граждани? Например: установяване и подкрепа на такива слоеве от населението и организации, правна помощ, предоставяне на информация, финансова подкрепа, провеждане на международни форуми, конференции, създаване на международни организации, отстояващи традиционните ценностиКакво съдействие по този въпрос може да окаже обществеността на Руската федерация, независимите руски медии, работещи в съответствие с «Основами государственной политики по сохранению и укреплению традиционных российских ценностей»?

ОтговорНека отбележим, че в западните страни има много хора, които не само се придържат към традиционните ценности, но и се стремят да ги запазят, въпреки диктата и натиска на либералните диктатури. Те са изправени пред пряко предизвикателство – да бъдат или да не бъдат. Проучванията на общественото мнение сочат, че процентът на тези хора на Запад расте. Прояви на това виждаме във вътрешния им политически живот, включително и в Съединените щати. Когато тази дискусия стигне до Конгреса, те започват да задават реални въпроси въпреки псевдотолерантността и политическата си коректност.

Например в САЩ през последните четири години обществената подкрепа на законите за защита на ЛГБТ хората и одобрението на еднополовите бракове е намаляла с 5-7%. Широката общественост разбира задънената улица на ултранеолиберализма с неговите транссексуални извращения. Възникват сдружения на съмишленици, с цел защита от преследване, отстояване на необходимостта от запазването на традиционното семейство. Това не е пасивно съзерцание, а преход към активна работа по съхраняването, защитата не просто на ценностния ориентир, а на екзистенциалния момент. Това е предизвикателство.

Винаги сме подчертавали (мисля, че трябва да поставим специален акцент върху това), че би било добре, ако  в западните страни (може би не само в тези страни), където този неолиберален дневен ред бушува с пълна сила или където той тепърва набира скорост, хората по някакъв начин  сами да могат да се справят с него. Същевременно виждаме, че мнозина не успяват, или се боят, че няма да се справят, или осъзнават, че нямат необходимия капацитет, или разбират, че вече са доведени до задънена улица.

Ето защо приемането на споменатите от вас стъпки, закони, укази и мерки за приемане на гражданство на Руската федерация и за оказване на съдействие при преселването на тези хора в нашата страна не е самоцел за нас. Това не е съревнование, което трябва да спечелим. Това е възможна опция, а не цел, която поставяме на пиедестал, за да постигнем.

Бихме се радвали, ако германците отстояваха своята култура на  територията на Германия. Ще я запазим, а след това ще разказваме на германското подрастващо поколение кои са Й. Гьоте и Ф. Шилер.  На австрийците – че Моцарт не е сладкарска фирма, която произвежда вкусни бонбони, а велик композитор. На американците – за техните културни постижения. На французите ще приведем примери от тяхната култура  и ще им разкажем за разликата между К. Мане и Е. Мане. Ще запазим всичко това при нас като съкровищница на общата цивилизация. Няма да е лоша идеята и те да „поработят“.

Съществува такава опция. На нашите чуждестранни институции вече са дадени съответните инструкции за изпълнение на указа на Президента на Русия Владимир Путин. Ще направим всичко за това: ще подкрепяме обществени организации, ще работим с гражданското общество и защитниците на правата на човека. Вече работим с адвокатската колегия. Защото хората се обръщат към нас за правна помощ. Публикували сме списък с адвокати, с които препоръчваме да се взаимодейства, включително по тази тема.

Важно е да се разбере, че без усилията на тези хора те ще загубят своите страни. Те ще бъдат „изтрити“, преписани, интерпретирани по нов начин. След това ще четат, че викингите и мускетарите са били тъмнокожи, просто защото изкуственият интелект ще дава съответни отговори на запитванията им. Всичко ще бъде объркано и изопачено. Историята, при положение че вече се пренаписва, ще бъде изкривена.

Като ярък пример ще посоча Международното движение на русофилите, създадено със съдействието на Министерството на външните работи през 2023 г. Това е обществена организация. Видяхме тяхното желание да запазят традиционните ценности и го подкрепихме. Това движение обединява представители на повече от 130 държави, включително западни, които споделят нашите ценности. Много от тези представители не са наши сънародници, но познават добре културата на страната ни. Някои от тях искат да получат руско гражданство, а други – отстояват всичко, което е ценно за тях на територията на своята страна.

Бих искала да обърна внимание и на утвърдения със заповед на Правителството на Руската федерация от 1 юли т.г. План по реализации в 2024-2026 гг. основ государственной политики по сохранению и укреплению традиционных российских духовно-нравственных ценностей. Документът съдържа много дейности с международен характер, в които руското Министерство на външните работи е един от основните изпълнители. Разбира се, работата ни в сферата на ценностите не се ограничава само в рамките на Плана.

Работим активно с медиите и си сътрудничим с неправителствени структури. Но ще работим по-добре.

Източник: https://mir2023.site/2024/10/03/

Официальный представитель МИД России М.В.Захарова: О мерах поддержки иностранных граждан, разделяющих традиционные ценности

error: Съдържанието ни е авторско!