От ООН призовават да се вярва само официалните оценки на организацията относно мирния план на Порошенко

Версиите на ООН и Киев за телефонния разговор между Пан Ки-мун и украинския президент се разминават, подчертават от организацията

Във връзка с приписваните от Киев изказвания на генералния секретар на ООН за плана на украинския президент, от световната организация призоваха да се вярва само на нейните собствени изявления. Това съобщи официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, във връзка с несъответствията в описанието на изявленията на Пан Ки-мун и Порошенко съответно от пресслужбите на ООН и на украинския президент.

В първото се отбелязва, че генералният секретар „високо оценява мирния план на президента Порошенко”. От Киев твърдяха, че Пан Ки-мун „е изразил подкрепата си за инициативата”, а също така „е подчертал важността на този елемент от мирния план на Порошенко, като установяването на 10-километрова буферна зона на украинско-руската граница”.

„Смятам, че трябва да се ръководите от описанието на генералния секретар, предоставено от неговия официален представител”, заяви Дюжарик. Той отклони отговора на въпроса, има ли в предвид, че от пресслужбата на украинския президент са изопачили думите на Пан Ки-мун. „Аз не казвам това. Аз казвам, че изявленията по повод на това, какво казва генералният секретар, постъпват или от него, или от неговия официален представител или други представители на ООН на високо равнище”, отбеляза още Дюжарик, като отказа да опише в детайли телефонния разговор между Пан Ки-мун и Порошенко.