От Лисабон до Владивосток: Меркел предлага свободна търговска зона на Русия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предлага Русия и Европейският съюз (ЕС) да започнат преговори за възможностите за сътрудничество в сферата на търговията и създаването на зона за свободна търговия, съобщава Deutsche Welle.

В замяна обаче Берлин очаква “всеобхватно решение” на конфликта в Украйна.

След като Меркел се срещна с премиера на Италия Матео Ренци във Флоренция днес, тя заяви, че “ако част от проблемите на Украйна се разрешат”, може и да има търговски преговори между ЕС и новосформираният Евразийски икономически съюз. „Знам, че ние трябва да говорим за това на европейско ниво“, коментира германският канцлер, като подчерта, че “това са проекти на едно по-далечно бъдеще”.

Зам.-говорителят на германското правителство Кристиане Вирц уточни, че засега конкретни оферти за преговори с Русия не са отправяни, а че изявлението на Меркел е “сигнал, че сме отворени за обсъждане”, пише investor.bg.“По принцип ние сме отворени за преговори за съвместна зона за свободна търговия“, каза тя.

По-рано днес обаче германският вестник Süddeutsche Zeitung съобщи, че канцлерът вече е отправил такова предложение към Русия по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Според изданието икономическият министър на Германия Зигмар Габриел също е предложил да се водят дискусии за зона за свободна търговия като следваща стъпка за връщането на Русия в европейското лоно, но след приключване на конфликта в Украйна.

И Ангела Меркел, и Зигмар Габриел говорят за свободна търговска зона, простираща се “от Лисабон до Владивосток”. Формулировката обаче е използвана първо от президента на Русия Владимир Путин в интервю за вестника, дадено през 2010 г.

“Европа не трябва да се отказва от европейска Русия”, коментира Зигмар Габриел пред ДПА. “Дори и да изглежда нереалистично в момента, ние трябва да мислим за следващия ден след края на конфликта”, допълва той.

Германският икономически министър смята, че ЕС би трябвало вече да обсъжда това, което би могло да предложи на Русия в случай, че се постигне мир в Украйна. „Следващата стъпка е зона за свободна търговия“, каза той.