От космодрума в Байконур изстреляха британския спътник „Инмарсат”

Ракета-носител „Протон-М” с ускорителен блок „Бриз-М” и британски комуникационен спътник „Инмарсат-5Ф2” бе изстреляна от космодрума в Байконур, предаде ТАСС, цитиран от dariknews.bg.

Комуникационният апарат с ускорителния блок се отдели от третата степен на ракетата след около 9 минути, както бе планирано, поясниха от пресслужбата на Роскосмос.

„Протон-М” изведе ускорителния блок „Бриз-М” и космическия апарат „Инмарсат-5Ф2” на суборбитална траектория на полета. По-нататъшното извеждане на спътника на орбита ще бъде извършено посредством двигателите на ускорителния блок.

Изстрелването на „Протон-М” с британския комуникационен спътник „Инмарсат-5Ф2” първоначално бе планирано за 31 януари, но бе отложено с едно денонощие поради технически причини. Отлагането бе по молба на поръчителите – британския комуникационен оператор „Инмарсат”.

Това е първото за тази година космическо изстрелване в рамките на руската програма от космодрума в Байконур. „Инмарсат-5Ф2” е вторият от три спътника „Инмарсат” от пето поколение. Първият от спътниците от тази серия бе успешно изстрелян с ракета-носител „Протон-М” през декември 2013 г.