Отпразнуваха руски празник в центъра на София /снимки/

За втора година в центъра на София, в градинката между Дома на Москва и Руската църква, се проведе най-веселият, пъстър и шумен руски празник – Масленица, информираха организаторите.

В края на Сирни Заговезни, в неделята на прошката на 26 февруари в столицата кънтеше от руски народни песни и танци. Веселие за стари и млади, за деца и техните родители, за баби и дядовци, за ветераните и техните внуци, за руснаци и българи, които обичат и ценят руския фолклор. Въпреки дъжда всички се веселяха като в приказка на Пушкин. Ярките народни носии и уханието на вкусните палачинки – символ на празника, привлякоха стотици софиянци. В градинката на Руската църква любезните домакини, облечени като „матрьошки“, черпиха напълно безплатно всички гости с истински руски палачинки, пирожки и погача. От няколко самовара се разливаше горещ чай. Любимите на всяко дете руски бонбони бяха истинска радост за малчуганите. В празненството с огромно желание се включиха артистите на Руски камерен театър и Руски културно-информационен център. Празникът „Масленица“ бе организиран от МКДЦ „Дом на Москва в София“ и с любезната подкрепа на Департамента на външноикономическите и международни връзки на правителството на Москва и Московския център за международно сътрудничество, съобщиха организаторите.

Сред официалните гости бяха посланиците на Русия (Анатолий Макаров), Беларус (Владимир Александрович) и Казахстан (Темиртай Избастин).