Откраднаха опълченски реликви от музея на връх Шипка

Джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали са били откраднати от експозиционна витрина на паметника на връх Шипка. Информацията потвърди пред Дарик директорът на паметник „Шипка-Бузлуджа“ Данчо Данчев.

„Станало е в неделя. Предметите са взети от витрина с неработеща сигнално-охранителна система. Сега изготвяме констативните протоколи, заедно с полицията. Откраднатите вещи не са на много висока стойност, но са ценни, защото все пак става дума за медали и ордени на опълченци“, разясни той.

„Имаме сирена, която сигнализира при наличие на проблем, но ако в същото време в обекта има туристи пазачът не може да реагира много бързо“, обясни Данчев.

В края на миналата седмица стана ясно, че зарази последните промени в Закона за МВР паметника може да остане без охрана след края на тържествата по случай 80-годишнината му. В петък директорът Данчо Данчев пусна писмо до областния управител Живка Аладжова, която от своя страна започна преговори с Министерството на културата за разрешаване на проблема.