Отвличания, побои и оръжия – изборите в Украйна

По-голямата част от Югоизтока бойкотира изборите, на места бяха доставени крайно недостатъчни бюлетини, а парадоксално в градове като Симферопол украинския ЦИК отчита „99.9%“ активност. Всичко от президентските избори се повтори отново и на проведените парламентарни избори тази неделя

Трима млади кандидати за депутати на парламентарните избори в Украйна от листата на блока на президента Петро Порошенко били нападнати, след като установили нарушения в избирателна секция в централната част на страната, съобщиха пострадалите и полицията, предаде „Франс Прес“.

Шестима мъже хвърлили големи камъни по колата, в която са се придвижвали кандидатите и са счупили стъклата. Това съобщи за „Франс Прес по телефона единият от тримата – Свитлана Заличук, която публикува снимки на страницата си във Фейсбук . Колегата ѝ Серхий Леченко е с леки наранявания от счупването на стъклото, уточни тя. С тях е бил и Мустафа Найем – авторитетен журналист, който през ноември 2013 г. отправи първия призив за протест срещу бившия президент Виктор Янукович, полагайки началото на бъдещото протестно движение „Майдан“.

Регионалната полиция потвърди нападението в комюнике, допълвайки, че група следователи е изпратена на място. Инцидентът е станал близо до село Казарина в Кировоградска област. Там тримата са заснели с камера опит за купуване на гласове в полза на кандидат, близък до стария режим, обясни Заличук.

По непотвърдени данни в Донецка област са били отвлечени двама международни наблюдатели, съобщи украинската телевизия 112.уа, позовавайки се на наблюдател от Международната комисия по правата човека, предаде ТАСС. В момента информацията се уточнява.

В друг избирателен район – Харков – бе задържан мъж, който се представял за член на политическа партия и носел със себе си картечен пистолет. Около 12:00 ч. местно време мъжът се обадил в полицията, за да съобщи нарушение на изборния кодекс в секцията. Полицаите сметнали, че поведението му е странно и претърсили раницата му, където открили оръжието, както и два пълнителя. В мазата на сградата, в която се помещавала изборната секция била открита граната. Разследването по случая продължава.