Отбелязваме 139 години от Априлското въстание

С различни инициативи в цялата страна днес ще бъдат отбелязани 139 години от Априлското въстание. То избухва на 20 април 1876 година (1 май по нов стил), като първата пушка гръмва в Копривщица. Свообразен център на въстанието е Панагюрище, където на 22 април е обявена свободата и е съставено привременно правителство с председател Павел Бобеков.

Това е и причината от години най-мащабни да са тържествата там, като 1 май е и празник на града. Днес в Панагюрище ще има литийно шествие, тържествения ритуал по издигане на националното знаме, ще се отслужена панихида в памет на загиналите и ще има поклонението пред „Вечния огън“ на мемориалния комплекс „Априлци“.

Вечерта от 17.00 часа на площада ще има спектакъл-възстановка „Мъжество и саможертва. Панагюрище 1876“. Той ще бъде представен от Национално дружество „Традиция“, женското дружество „Райна Княгиня“, с участието на над 120 души от дружество „Традиция“ от 20 клуба в страната.

Кулминацията на честванията е националният митинг – заря от 20,30 часа на площад „20 април“, на който ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и председателят на парламента Цецка Цачева, пише Дневник.

Както е известно, зарази прибързаното обявяване на бунта, недостигът на оръжия и лисата на съгласуваност в действията на въстаниците, Априлското въстание не успява. Жестокото му потушаване и отзвука на зверствата в Европа стават повод за Цариградската конференция. Решенията й са първото международно признание за правото на българите да имат своя държава в етническите си граници. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България две години по-късно.