Останките на княз Николай Николаевич Романов ще бъдат пренесени в Русия

Останките на великия княз Николай Николаевич Романов, главнокомандващ на руската войска през 1914 година и неговата съпруга, ще бъдат пренесени и погребани в Русия. Инициативата е на роднините от царското семейство, съобщи на РИА Новости във вторник прессекретарят на руския премиер Дмитрий Медведев Наталия Тимакова.

В началото на декември руското правителство създаде работна група по организирането на пренасянето на останките на великия княз Николай Николаевич (1856-1929) и великата княгиня Анастасия Николаевна (1868-1935) от Франция в Русия. За 100-годишнината от Първата световна война останките ще бъдат погребани в параклиса Преображение Господне на Братското воинско гробище в Москва.

Николай Николаевич е бил Върховен главнокомандващ в първата година на Първата световна война. Той е син на брата на цар Александър ІІ, Николай Николаевич Романов (старши).

«Инициаторите за пренасянето на останките на царското семейство от Франция са представителите на фамилия Романови – великите князе Дмитрий Романович и Николай Романович Романов, позовавайки се на волята на починалия им роднина», разказа Тимакова.