ОССЕ: Хуманитарната ситуация в Донбас е под всякакъв контрол

„Хуманитарната ситуация в Източна Украйна е под всякакъв контрол“, обяви прессекретарят на Специалната мисия на ОССЕ в Украйна Майкъл Бочуркив. „Евакуирането на жителите от местата с бойни действия в Източна Украйна и в частност Дебалцево е затруднено от непрекъсната стрелба“, съобщи той, цитиран от РИА Новости.

„Евакуацията в горещите точки се провежда трудно, води се интензивна стрелба. Дори по време на прекратяването на огъня миналия петък имаше стрелба“, каза още Бочуркив.

По неговите думи в момента в Дебалцево не присъстват наблюдатели на ОССЕ, но наблюдатели има в Донецк, Луганск и други места в Украйна. Необходимо е да се установи ново хуманитарно примирие в Източна Украйна , за да могат мирните жители да напуснат конфликтните зони, се посочва в доклад на Управлението на ООН по координиране на хуманитарни въпроси, предаде агенция ТАСС.

„Крайно необходимо е хуманитарно примирие, което да позволи на гражданите, оказали се блокирани в опасни зони, да напуснат, а на сътрудниците на хуманитарните организации – да окажат помощ на населението“, се посочва в доклад на Управлението на ООН по координиране на хуманитарни въпроси.