ОССЕ започва наблюдение на границата с Украйна в Ростовска област

Група наблюдатели на мисията на ОССЕ в Ростовска област на Русия още днес ще започне мисия на руските контролно-пропускателни пунктове „Гуково” и „Донецк” на границата с Украйна, съобщи ръководителят на мисията Пол Пикар на съвещание с ръководството на Ростовска област, съобщи РИА Новости.

Заместник-губернаторът на Ростовска област Вадим Артьомов разказа на присъстващите членове на мисията на ОССЕ за създалата се ситуация. В частност, той съобщи, че през времето на военните действия в Донбас, територията на Русия е била обстрелвана 16 пъти от страна на Украйна. Освен това, Ростовска област прие за лечение 208 ранени украинци.

 „В момента при нас се намират 15 наблюдатели на ОССЕ и един главен наблюдател. Ще има няколко екипа, които постоянно и  денонощно ще дежурят по двама на двете КПП”, каза Пикар.

Той уточни, че членовете на делегацията ще наблюдават и оценяват движението на хората през границата, както и събитията, които се случват там. Пикар подчерта, че мисията се отнася неутрално към всички събития и ще докладва онова, което вижда.

По думите на Артьомов, правителството на Ростовска област прави всичко необходимо за да подсигури спокойствието и сигурността на наблюдателите.