Основателят на Имперски руски балет ще избира талантливи българчета за свои спектакли

Гедиминас Таранда, който заедно с Мая Плисецкая преди 21 годни основа Имперския руски балет, специално ще дойде два дни по-рано преди спектакъла в София, за да се срещне с възпитаници на столични балетни школи. Поводът – желанието му да включи наши млади таланти в изявите на знаменитата балетна трупа. Любопитна подробност е съществуването на детска школа към Имперския руски балет. Там съпругата на Гедиминас Таранда  Анастасия – също балерина, усилено работи заедно с водещи педагози за създаването на достойна нова генерация в балетното изкуство.

Нека припомним, че при предишното си гостуване Таранда посети Балетното училище „Галина Уланова” при Руски лицей –София и беше възхитен от постиженията на малките български балерини. Той лично пожела възпитаници на училището да танцуват в гала-спектакъла на 11 февруари, а Ивана Харизанова получи партията на Амур в „Дон Кихот” на Л.Минкус. С тази си изява Ивана Харизанова  впечетли не само българската публика. Месец по-късно тя получи покана от Испания за участие в пет спектакъла в същата постановка. „Дон Кихот” на Имперския руски балет е една от ключовите мероприятия, организирани от Министерството на културата на Испания за Годината на  Сервантес.

На 12 юни в Зала 1 на НДК Имперския балет ще гостува с едноактните балети: „Шехерезада”, „Шопениана” и „Половецки танци” с участието на смесен хор на Българското национално радио. Участието на хор в балетен спектакъл е иновативно решение на Гедиминас Таранда.

Гедиминас Таранда е в челната петица на най-добрите балетисти на ХХ век. Името му е наред с тези на Василиев, Баришников, Лиепа. Гедиминас Таранда 10 години е солист на „Большой театр”. След създаването на Имперския руски балет той продължава не само да танцува   но и да поставя класически балетни постановки в свой прочит. Така се възраждат „Кармен-сюита”, „Болеро” и т.н. , станали визитна картичка не само на знаменитата трупа, но и на руския балет като цяло.

След София Имперския руски балет ще гостува в страната с „Лебедово езеро” – на 14 юни във В.Търново – Спортна зала, 15 юни – санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”, 16 юни – Варна, Летен театър и 18 юни античен театър –Пловдив. Билетите са в продажба на цени от 20 до 80 лева.