Порошенко посрещнат на Майдана с освирквания и „Срам!“

Украинският президент Петро Порошенко е бил освиркан на Майдана в Киев на церемония по случай една година от началото на протестите на пл. „Независимост“ в украинската столица, съобщава агенция „Франс прес“.

„Срам, защо никой не беше наказан“, викали близки на жертвите на репресиите през февруари, обръщайки се към украинския президент, който полагаше венец на ул. „Институтска“, където бяха убити повечето протестиращи.

Американският вицепрезидент Джо Байдън, който трябваше да се присъедини към Порошенко, не излезе от колата си.

„Благодарение на кръвта на нашите деца вие заехте този пост“, заявиха протестиращи на украинския държавен глава.

„Порошенко, къде са убийците на децата ни“, е пишело на един от плакатите.

На 21 ноември 2013 г. тогавашният проруски президент Виктор Янукович не подписа споразумението за асоцииране с ЕС за сметка на засилено сътрудничество с Русия, което доведе до седмици на протести на проевропейски настроени украинци.

Потушаването на протестите се превърна в драма през февруари около централния площад в Киев. Насилието отне живота на стотина души при обстоятелства, които все още не са изяснени. След убийствата на Майдана тогавашният президент Виктор Янукович избяга в Русия. Прозападният „шоколадов крал“ Петро Порошенко беше избран на негово място на 25 май./Нюз.бг