Организаторите на „Евровизия“ търсят начин Самойлова да се яви на конкурса

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) ще търси възможности Юлия Самойлова да се яви на „Евровизия“ в Киев, заяви официалният им представител Дейвид Гудман, цитиран от „Взгляд“

Гудман каза, че Европейският съюз за радио и телевизия ще работи усилено, за да може руската представителка да се яви на песенния конкурс, предаде ТАСС.

Организаторите изразиха разочарованието си от решението на Киев и подчертаха, че то не съответства с духа и принципите на конкурса.

Представител на ЕСРТ заяви, че всички участници „са длъжни да се съобразяват с правилата и традициите на този конкурс“ в Киев – тазгодишния домакин на събитието.

От ЕСРТ предложиха Самойлова да представи песента си на полуфинала с пряко включване чрез сателитна връзка. В навечерието на конкурса обаче руският Первый канал взе решение да откаже предложения от Съюза вариант.

В сряда (22 март) Службата за безопасност на Украйна забрани достъп на руската участничка до територията на страната за срок от три години. Забраната бе наложена, тъй като изпълнителката е посещавала Крим, след като полуостровът се присъедини към Русия през 2014 година.