Орбан: Без Русия няма евтин ток и конкурентни стоки

„Някой трябва да каже открито, че за нашите не толкова богати държави зелената енергия е прекалено скъпа. Без Русия Европа няма да има конкурентни цени в енергетиката. Трябва да премахнем съществуващите табута. Цената на енергетиката трябва да бъде най-важната ни задача“.

Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в полската столица Варшава, където се срещна с приемника на Туск на премиерския пост Ева Копач.

Според Орбан посткомунистическите държави се намират в по-особена ситуация от старите страни-членки на Европейския съюз, които не страдали в продължение на десетилетия от комунистическия режим.“Днес ние трябва да се конкурираме с държави, които не са преминали през комунизма и са натрупали капитали. Да създаваме конкурентни стоки е възможно само благодарение на евтините руски суровини“, изтъкна Орбани и поясни: „Поради тази причина Централна и Източна Европа е осъдена да си сътрудничи с Русия. Без Русия Европа няма да има конкурентни енергийни цени“, повтори унгарският министър-председател.По време на разговора с полския премиер Ева Копач Орбан подкрепи мирното споразумение от Минск за прекратяване на сраженията в Украйна, отбелязва полската агенция Бета.