Опълченци превзеха полк на ПВО в Донбас

Опълченците взеха под контрол зенитно-ракетния полк на противовъздушната отбрана, въоръжен със самоходните ЗРК „Бук”, съобщиха за Интерфакс представители на пресслужбата на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Представителят на пресцентъра на военната операция Алексей Дмитрашковский потвърди пред „Украинская правда”, че опълченците частично са превзели частта на ПВО. „Сутринта имаше нападение над частта на ПВО.Използваха гранатомети и минохвъргачки. Нападението бе добре планирано”, заяви Дмитрашковский.

След кратка битка нападателите успяват да пленят част от военнослужещите, като под техен контрол премина и територията, разказа още Дмитрашковский. „Останалите военни се заеха с отбраната, като защитават плаца, столовата, помещенията и материалната база”, добави той. Представителят на пресцентъра потвърди, че в частта се намира зенитно-ракетен комплекс „Бук”. „Но той не работи. Останалите, които работят, се намират в другите стратегически обекти”, отбеляза още Дмитрашковский. На въпрос, ще могат ли опълченците да възобновят работата на ЗРК, той отговори: „Не мисля, че това им е необходимо”.

„Бук” е самоходен зенитно-ракетен комплекс, предназначен за борба с маневриращи цели на малки и средни височини – от 30 м.до 14-18 км, в условия на интензивно радиопротиводействие. Повече от 10 страни в света имат на въоръжение ЗРК от подобен клас.