Опълченците успешно контраатакуват до Донецк

За изминалото денонощие са отбелязани опитите на киевските военни да увеличат зоната на блокиране около Донецк, както и да осъществят превземането на населеното място Карло-Марксово, предаде РИА Новости.

Под артилерийски обстрел са били подложени няколко жилищни квартала на Донецк.
В Горловка и Моспино са били разрушени редица обекти на социалната инфраструктура: поликлиника, детска градина, библиотека и няколко магазина. Има жертви и пострадали сред мирното население.
През последното денонощие интензивно се водели тежки сражения в районите на Иловайск, Углегорск и Макеевка.

«В момента се води бой за село Степановка до границата с Русия. В резултат на сутрешната атака на украинските военни структури, Националната гвардия на Украйна претърпя много загуби. Атаката на украинските сили продължава и в този момент в западните покрайнини на селището», съобщават от пресслужбата на опълчението.

«Противникът нанася масови артилерийски удари с прилагане на реактивни системи за залпов огън. Опълченците са принудени да отвличат вниманието на атакуващите украински сили, с цел да бъде оказана помощ на мирното население», се пояснява в съобщението.

В нощта срещу 13 август, опълченците на Новорусия са заели граничното селище Мариновка. Концентрацията на силите на опълчението в тази посока създават допълнителна заплаха за украинските военни сили в опитите им да атакуват Торез, Снежное и Шахтьорск, с цел да отблокират от обкръжението между Антрацит и Красни Луч група украински бойци. С това се обясняват ожесточените атаки на с. Степановка от страна на правителствените сили.

По-рано опълченците разгромили украински военни части в Иловайск, които водели настъпление с превъзхождащо количество на военна сила. Те заобиколили града от север, за да лишат гарнизона на опълчението от снабдяване, но в опита си да обкръжат града, украинските военни сами се озовали в обкръжение в селата Зельоное и Фьодоровка, където някои от тях загинали, а други са били пленени. Опълченците са унищожили 10 танка, 4 БТРа и една установка за залпов огън, съобщиха от пресслужбата на опълчението.

По-рано бе ликвидиран отряд на бойци от радикалния «Десен сектор», който се спонсорира от олигарха Коломойски. Автобусът с радикалите се движел от Запорожие в Донецк. В резултат на престрелка са загинали 12 радикалисти, а 13 са били ранени. От страна на опълченците има един ранен боец.

Опълченците успешно контраатакуват до Донецк1

В Луганска област, въпреки че, противникът имал като минимум двойно превъзходство по жива сила и десеторно по техника и артилерия, опълченците все пак успели да вземат под контрол центъра на град Миусинск. Досега в покрайнините на града продължават сблъсъците. В резултат на сраженията там са загинали 20 украински бойци, а 3-ма са пленени. В редиците на опълчението 5 души са ранени, а 2-ма са безследно изчезнали.

Главната задача на опълченците в Миусинск е възстановяването на пълноценната комуникация между Донецк и Луганск, която е основната хуманитарна артерия на Новорусия. През последните 5 дни Нацгвардията обстреляла основната магистрала, а някои участъци са блокирани.