Опълченците укрепват позициите си около Донецк

Според заявление на опълченците, те са отстъпили от три населени пункта, както и от летището в Донецк, но в момента контролират няколко селища в югоизточната част на града.

В сряда командващият опълчението Игор Стрелков заяви, че украинската армия и Националната гвардия са успели да разблокират летището, където  преди това са били обсадени украински военни. Според него, опълченците продължават да се придивижват на югоизток от Донецк, където под обсада се намира още една група украински военнослужещи.

„Ние оставихме Карловка, както и Нетайлово и Первомайское, тъй като нашите сили там бяха поставени под заплаха. Ние напуснахме тези места без загуби в техниката с незначителни поражения сред състава”, заяви Стрелков.

Командващият опълчението счита, че военните в покрайнините на Донецк няма да развият настъпление, а ще се ограничат само с артилерийски обстрел.

В същото време, властите в Луганск съобщават за трима загинали сред мирните жители на града и 10 ранени в резултат от обстрела през последното денонощие.

От информационна агенция „Новорусия” съобщават, че експерти от ОССЕ са признали факта, че украинската авиация бомбардира мирните квартали в Луганск.

„През последните няколко дни аз се убедих в това, че се бомбардират мирни цели – домове, фабрики… Тези хора не са направили нищо, те просто живеят тук. И какво получават? Ето тези осколки…”, заяви представителят на ОССЕ Кай Витруп.

Мисията на ОССЕ в Луганск направи оглед на домовете и социалните обекти, разрушени от бомбардировките на украинската армия. Експертите от ОССЕ, които вече повече от месец се намират в Югоизточна Украйна, за първи път от началото на конфликта признаха, че в резултат от обстрела от страна на украинските военни жертвите са  най-вече сред мирното население.