Опълченците свалиха втори за последните два дни самолет на украинските ВВС

Опълченците от Луганската народна република (ЛНР) свалиха самолет на въоръжените сили на Украйна, пилотът е катапултирал. Това заяви във вторник лидерът на ЛНР Игор Плотницки.

Според него самолетът, вероятно Су-25, е паднал в района на Ирмино и в момента се издирват останките му.

По-рано опълченците свалиха друг самолет на ВВС на Украйна край Горловка. Това бе потвърдено днес сутринта и от официалния представител на ДНР Едуард Басурин.

„Вчера опълчението свали самолет на противника в близост до Горловка. Преди няколко дни бе свален и хеликоптер, но до този момент ние мълчахме за това, тъй като не бе потвърдено: данните, които предоставяме, трябва да бъдат сто процента достоверни“, каза още Басурин.

В понеделник в близост до Луганск опълченците свалиха украинска ракета „Точка-У“. Съгласно предварителните данни тя е била изстреляна от страната на Артьомовск, като вероятно целта е била един от жилищните квартали на Луганск. Ако ракетата е била попаднала в целта си, сега това място щеше да бъде изтрито то лицето на земята: територията на поразяване може да достигне до няколко хектара.

Властите в ЛНР предадоха на ОССЕ материалите за свалената в Алчевск ракета „Точка-У“, заяви лидерът на републиката Игор Плотницки.