Опълченците продължават да призовават украинските военни в Дебалцево да се предадат

В Донецк за първи път от дълго време насам артилерийската канонада затихна: в момента се провеждат ремонтни дейности на повредените комуникации. През нощта в Донбас не е регистрирано нарушение на „режима на тишина“.

Ситуацията в Донецк днес е спокойна, градът не е подложен на обстрел. Хората, които се осмеляват да излязат на улицата, са значително повече. Вече втори ден училищата и институтите са отворени.

За изминалото денонощие украинските военни са произвели общо 49 обстрела срещу населени места в републиката. От министерството на отбраната заявиха, че режимът на прекратяване на огъня е нарушаван от така наречените доброволчески батальони на Украйна.

Що се отнася до Дебалцево, то там в обкръжението продължават да се намират около 8 хил. украински военни. От отбранителното министерство на републиката съобщават за продължаващи опити да пробив на обкръжението.

Железопътната станция и прилежащите към нея пътища са били минирани от диверсионни групи на противника. Боеприпаси украинско производство, открити в Дебалцево, са демонстрирани на пресконференцията.

В същото време, в района на Дебалцево възнамеряват да пристигнат и представители на ОССЕ.

Както съобщават от министерството на отбраната на ДНР, украинските военни в Дебалцево стрелят хаотично не само по позициите на опълченците, но и по всичко, което се движи.

Опълченците продължават да ги призовават да се предадат и да напуснат мястото по предварително създадения коридор, но командването на украинската армия не влиза в контакт с представителите на ДНР.

Днес участниците в контактната група по Украйна ще проведат видеоконференция, на която се планира да бъде обсъдено отвеждането на въоръжението, снемането на блокадата на Донбас, както и хуманитарни въпроси. Ще бъде поставен и въпросът, как да се съблюдава спазването на режима за прекратяване на огъня.

Мирното регулиране на кризата в Украйна бе обсъдено снощи и в телефонен разговор между ръководството на Русия, Германия и Украйна. От пресслужбата в Кремъл съобщиха, че основните теми на разговора са били условията на режима за прекратяване на огъня, оттеглянето на тежкото въоръжение и ситуацията в Дебалцево. Освен това, Владимир Путин, Ангела Меркел и Петро Порошенко са разгледали и въпроса за ролята на мониторинговата мисия на ОССЕ.