Опълченците подкрепиха Путин за хуманитарните коридори за обкръжените украински военни

Опълченците са готови да подкрепят предложението на Путин за създаването на хуманитарните коридори за украинските военни, озовали се в обкръжението на армията на ДНР. Това заяви в ефира на тв „Россия 24” премиерът на Донецка народна република Александър Захарченко.

Напомняме, вчера руският президент Владимир Путин направи призив към армията на ДНР и киевските власти, да отворят хуманитарни коридори за украинските военни, които се намират в обкръжение, с цел да бъдат избегнати поредните безсмислени кръвопролития, бойците безпрепятствено да излязат от зоната на конфликта и да се приберат живи при семействата си.

„Прозвуча обръщението на руския президент Владимир Путин с молба да предоставим на обкръжените украински сили, да излязат от зоната на военните действия, а на ранените да бъде оказана спешна медицинска помощ, за да се избегнат безсмислени нови жертви. С цялото ми уважение към Владимир Владимирович Путин, президента на онази държава, която много ни помага морално – ние сме готови да предоставим на обкръжените украински части хуманитарни коридори, при условие, че те предадат цялата тежка бойна техника и боеприпаси, които в бъдеще отново могат да бъдат използвани срещу нас”, заяви премиерът на ДНР.

Тази нощ пресслужбата на Кремъл разпространи изявлението на президента на Русия, което гласи следното:

«Очевидно е, че опълчението е постигнало сериозни успехи в подтискането на силовата операция на Киев, представляваща смъртна опасност за населението на Донбас и вече довела до огромно количество жертви сред мирните граждани. В резултат на действията на опълчението на Донбас, количеството украински военнослужещи, участващи във военната операция не по своя воля, а изпълнявайки нареждания, се озова в обкръжение. Призовавам силите на опълчението да отворят хуманитарен коридор за украинските военнослужещи, озовали се в обкръжение, за да бъдат избегнати безсмислени жертви. Да им се предостави възможност безпрепятствено да излязат от зоната на военните действия и да се върнат живи при майките си, съпругите, децата, близките, а на ранените да се окаже спешна медицинска помощ. Русия от своя страна е готова да помага на населението на Донбас с хуманитарни помощи, което в момента страда от сериозна хуманитарна катастрофа. Аз отново призовавам властите на Украйна незабавно да прекратят военните действия, да спрат огъня, да седнат на масата за преговори, за да решат насъбралите се проблеми по изключително мирен път», заяви президентът на Русия Владимир Путин.