Опълченците от ЛНР откриха склад за американско летално оръжие в летището в Луганск

Опълченците от ЛНР проведоха разминиране на бомбардираното летище в Луганск, което силите на ВСУ (Въоръжените сили на Украйна – бел. ред.) напуснаха преди почти година. Много от помещенията са били минирани с така наречените „разтяжки“, навсякъде са били разположени противопехотни мини, предаде телевизия „Звезда“.

Неочаквана находка открили сапьорите от ЛНР в един от терминалите в разрушеното летище – там били открити в голямо количество стрелково оръжие и боеприпаси към него, включително и чуждо производство, противотанкови ръчни реактивни гранатомети, противопехотни мини, гранати за подстволни гранатомети, както и гранатомети с различни модификации и заряди към тях.

Били открити също и преносими зенитно-ракетни комплекси чуждо производство, вероятно система „Стингър“ в заводска опаковка с маркировка и кутии с надписи „Министерство на отбраната на САЩ“  и US Army.

В съобщението на центъра на спецчастите на ЛНР се отбелязва, че достъпът до откритото оръжие е бил изключително затруднен – входът в складовото помещение е бил затрупан с отломки, а помещенията в близост до него са били минирани. Сапьорите взривили няколко „разтяжки“ преди да открият оръжието.

Тази  находка е поредното доказателство за това, че в Украйна се доставя летално оръжие отвън, въпреки че нито една страна официално не признава за такива доставки, убедени са в ЛНР.

Ожесточените боеве за летището в Луганск продължаваха цяло лято през 2014 г. и в средата на август въоръжените сили на ЛНР преминаха в настъпление, като окончателно обкръжиха украинската групировка в района на летището и района на с. Лутугино. На 1 септември последните подразделения на ВСУ напуснаха територията на аеропорта, като оставиха сградата напълно разрушена.