Опълченците отблъснаха контраатаката на украинските военни на летището в Донецк

Опълченците отблъснаха контратаката на украинските военни на територията на летището в Донецк.

„През нощта украинските военни се опитаха да превземат терминала. Опълченците не им позволиха да го направят и отблъснаха противника с ответен огън”, съобщи пред РИА Новости представителят на министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Премиерът на ДНР Александър Захарченко в сряда заяви, че опълченците контролират територията на летището на 90 %. Опълченците съобщават също, позовавайки се данни от засечени радиочестоти, че останалата част от 79-та бригада на въоръжените сили на Украйна са в очакване на заповед за евакуация от летището. В най-скоро време такава заповед трябва да постъпи.

В същото време ЛНР предостави на съмишлениците си от ДНР оръжието, с което преди месец бе завладяно летището в Луганск.

„Опълченците от ЛНР докараха в Донецк самоходните артилерийски установки „Гиацинт” за атака на позицията на украинските военни на територията на летището, което те още контролират”, съобщава информационният портал на ДНР.

Именно „Гиацинт” са били използвани от опълчението в ЛНР по време на атаката на летището в Луганск. Според различни оценки, тогава на територията на летището са били позиционирани от 500 до 2000 военни от Националната гвардия, добре въоръжени и оборудвани с бронетехника.

В сряда властите в ДНР съобщиха, че след артилерийски обстрел в Донецк са били убити 11 души. Девет от жертвите са загинали при попадането на снаряд на спирка на градския транспорт, а другите две – при обстрел на училище. Повече от 40 мирни граждани са били ранени при обстрела, съобщиха от областната болница.