Опълченците отблъскват контраатаките на украинската армия край Донецк

11 души са загинали и 27 са били ранени през изминалото денонощие в Донбас при обстрела на украинската армия. Това съобщи заместник-командирът на опълчението на Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин. Според него най-много загинали и пострадали има в Горловка и Донецк.

През нощта украинската армия се опитала да си възвърне контрола над трасето Донецк – Горловка, но благодарение на опитните действия на опълченците, бандеровците са били отблъснати.

Хунтата повече от шест пъти е обстреляла позициите на опълченците в района на летището в Донецк, но всички атаки са били успешно отбити, в резултат на което само през нощта са убити 11 военни и 37 са били ранени.

„Опълчението понесе загуби от седем убити и 41 ранени“, съобщи командващият корпуса на министерството на отбраната на ДНР.

Басурин съобщи също, че с. Авдеевка под Донецк се контролира частично от украинските военни и от опълченците. „Ние контролираме една част от Авдеевка, а военните – другата. Те не позволяват на гражданско население да напусне, всъщност, използват ги за жив щит. Затова и ние не можем да използваме артилерия срещу тях“, поясни той.

На територията на ЛНР са били убити около сто украински военни, съобщи началникът на щаба на народната милиция на републиката Сергей Козлов.

„Противникът понесе загуби в живата сила – до 100 души, загуби също и четири танка, четири БТР-а и четири единици тежка техника и леки автомобили… Понасяйки подобни загуби на западния фронт, на север противникът обстрелва населените места, където има мирни граждани и позициите на нашите войски“, каза Козлов, цитиран от Луганския информационен център.

Според него украинската армия е обстреляла гр. Стаханов, както и  селата Донецки, Пришиб, Соколники, Смелое, Фрунзе, Веселая гора и Обозное.

„Противникът нанася удари от гаубици и използва реактивните системи за залпов огън „Град“ и „Ураган“, – съобщи Козлов. – При това противникът използва касетъчни и фосфорни боеприпаси“.