Опълченците обезвредиха група диверсанти, подготвящи нападение на хуманитарния конвой

На 16 август опълченците край Луганск обезвредиха диверсионна група от украинската Служба за сигурност(СБУ), която се готвела за нападение срещу руския хуманитарен конвой, съобщи ИТАР-ТАСС.

От щаба на опълчението в Луганска и Донецка народни републики съобщиха, че през нощта на 16 август в района на Краснодон е бил задържан лек автомобил с четирима души. В багажника на превозното средство са били открити  руска военна униформа, уреди за нощно виждане, пистолети Стечкин, автомати Калашников, две снайперистки пушки  „СВД” и четири гранатомета „Муха”. Открити са също и връзка с цвета на Георгиевската лента, видеокамера и устройство за предаване на видеофайлове по спътников канал тип „Биган”. В хода на разследването двамата военни се съгласили да дадат показания в замяна на гаранция за живота и последващо връщане у дома.

По думите на задържаните, на групата е била поставена задача да организира добре замаскирана засада на пътя на колоната с хуманитарна помощ от Русия. Нападението е трябвало да се извърши над основния автомобил и да бъдат унищожени представителите на Международния Комитет на Червения Кръст (МКЧК).

При това, един от военнослужещите от украинската Служба за сигурност е трябвало да заснеме с видеокамера нападението, което в последствие да бъде представено така, сякаш е извършено „от руски военни”,  след което видеото е трябвало да бъде изпратено на киевския сървър на СБУ. Крайният резултат от всичко това е трябвало да бъде спирането на доставката на продоволствия и медикаменти за териториите, подконтролни на опълченците, признава украинският военен.

Задържаните признават също, че в района на предполагаемия маршрут на хуманитарния конвой са били изпратени общо 7 диверсионни групи. Три от тях вече са открити и задържани, продължава издирването на останалите четири.