Опълченците засега държат фронта

През изминалото денонощие пет мирни граждани са загинали, а 15 са ранени по време на мощни обстрели на Луганск в източна Украйна, съобщава официалния сайт на града.

Цяла нощ, а дори и в момента, продължават сблъсъците за град Шахтьорск между опълченците и украинските военни сили. Шахтьорск се намира  на втора линия за коммуникация между Луганск и Донецк. Загубата му може да доведе до катастрофални последствия за защитниците на Новорусия.

По-рано Шахтьорск, който се намираше в дълбокия тил на опълченците на ДНР, бе атакуван от правителствените войски. В околностите на града продължават тежки сражения.

Украинската бронетехника е струпана в околностите на града. Докато подразделенията на армията на ДНР е отразявала атаката на украинските сили, щабът на опълчението спешно е изпратил подкрепление.

В града са навлезли танкове и бронетехника с бойци на донецката армия, в това число е пристигнала едно от ударните подразделения на командващия на опълчението на ДНР Игор Стрелков – батальон със специално предназначение «Калмиус». Разпределени, те влезли в бой с окупационните киевски войски.

В Шахтьорск били задействани сирени за въздушна тревога, някои мобилни оператори прекратили работа, улиците опустели.

Специалисти отбелязват, че сега е решаващият момент за съдбата на Донбас.

Всъщност, украинските войски са задействали отдавна подготвена операция за едновременни удари по няколко стратегически точки от юг и север, обкръжавайки Донецк, с цел градът да бъде затворен в блокада.

От юг украинската армия продължава да удря Шахтьорск – Торез, а от север Горловка и Дебалцево. В резултат на обстрелите, по думите на очевидците, в Горловка вече са загинали около 30 мирни жители. Удари се нанасят и по Первомайск и Донецк, а целта е да бъдат прекъснати всички комуникации и да се затвори в блокада Енакиево.