Опълченците в Югоизточна Украйна обещаха да прекратят огъня до 27 юни

Опълченците в югоизточните региони в Украйна обещаха да прекратят огъня от своя страна до 27 юни. Това заяви премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Бородай след преговори за реализация на мирния план в Югоизточна Украйна.

„В отговор на прекратяването на бойните действия от страна на Киев, ние се задължаваме да прекратим огъня от своя страна. Срокът е до 27 юни”, подчерта Бородай, като уточни, че движението на войските на територията на народните републики също се прекратява.

„Надяваме се, че през този период ще бъде организиран мониторинг от страна на РФ и ОССЕ за съблюдаване на режима. Надяваме се, че за това време на съвместно прекратяване на огъня ние ще можем да се договорим и да започнем консултации по преговори за мирното регулиране на конфликта”, отбеляза Бородай.

Премиерът на самопровъзгласилата се ДНР подчерта също, че на 23 юни в Донецк са проведени само неформални предварителни консултации, като в тях не е ставало въпрос за преговори. „В Дома на правителсвото на ДНР започна някакъв диалог от страна на Киев, който те вече няколко месеца предпочетоха да водят на езика на тежката артилерия”, подчерта още Бородай.