Опълчението окончателно обкръжило Дебалцево

Украинските военни части окончателно са били обкръжени тази нощ край Дебалцево, след като опълченците завзеха ключовото селище Углегорск, съобщават редица руски и украински медии.

С цел да бъдат избегнати жертви, лидерът на Донецка народна република(ДНР) Александър Захарченко призова украинските военни в района да се предадат доброволно. Той заяви, че тези, които са обкръжени до Дебалцево, ще бъдат пуснати да си отидат у дома, ако доброволно свалят оръжията си, каза Захарченко пред телевизионния канал „Россия-24“. „Момчета, откажете се. Вървете си. Воювате не с когото трябва. Обещавам, че всички ще се върнете у дома живи. Предайте се доброволно“, призова лидерът на ДНР.

По-рано бе съобщено, че опълченците са отразили поредната атака на украинските военни в района. От ДНР заявиха, че обкръжени до Дебалцево могат да се окажат от 5000 до 8000 украински военни. По данни на опълченците само за денонощие украинската армия е изгубили 9 танка, 7 БМП и над 100 души са загинали.

Увеличава се броят на доброволно предалите се украински военни. Официален представител на „антитеростичната операция“(АТО) в Киев опроверга съобщенията за обкръжението в Дебалцево. „Току-що разговарях с нашите офицери в района, информацията за обкръжението не съответства на истината“, каза полковник Леонид Матюхин. Редица медии припомнят, че украинската армия отричаше наскоро, че е загубила контрола над ключовото летище в Донецк, след което обаче беше принудено да признае това поражение.
Най-малко 12 души, сред които седем цивилни, са загинали през последното денонощие при сблъсъците между правителствените сили и проруските бунтовници в Източна Украйна, предаде Интерфакс. Кметството на Донецк съобщи, че при обстрел в индустриалната Донецка област са загинали седем мирни граждани, а 23-ма са ранени. Украинската армия на свой ред съобщи, че е загубила петима войници, други 23 са ранени при сраженията, отнели живота на 5100 души през последните девет месеца в Донбас.
В Украйна ще бъде разформирован доброволческият батальон „Айдар“, съобщи ТАСС, позовавайки се на прессекретаря на батальона Юлия Евдокимова. „Разформироват го, понеже не е изгодно да имаме на първа линия доброволчески батальони. Всички те ще бъдат преформатирани в други организации, или ще бъдат присъединени към бригади и други части“, заяви Евдокимова. В момента в столицата Киев десетки бойци от „Айдар“ протестират по този повод пред министерството на отбраната.