Оптимизмът на руснаците за бъдещето расте

Всеки четвърти руски гражданин счита, че в живота му „всичко върви добре“ (25 %), а трудните за страната времена са вече в миналото (19 %). Като цяло оптимизмът на руснаците за бъдещето расте. Това показват данните от социологическото проучване, проведено от Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), публикувано на сайта на организацията, предаде ТАСС.

„Индексът на социалните настроения, показващ как руснаците оценяват живота си към момента, от февруари до април се задържа в пределите на 69-71 т. (при диапазон на значенията от -100 до 100). При това през последния месец е регистриран ръст на крайно положителните отговори („добре“ и „отлично“) (от 22% до 28%). Година по-рано руснаците оценяваха ситуацията малко по-добре (показателят тогава бе 76 т.), докато в аналогичните периоди през 2010-2014 г. показателите на индекса бяха по-ниски, отколкото през април тази година“, се казва в материала в ВЦИОМ.

Вече втори месец се наблюдава нарастване на оптимизма сред руските граждани по отношение на бъдещето на страната. „Индексът на социалните очаквания от февруари до април се увеличи вече с 11 т. Днес 19% считат, че трудните времена са останали в миналото. Всеки пети (21%) смята, че ги преживяваме в момента, а всеки втори (51%) – че те предстоят“, пише още в документа.

Допитването е проведено в периода 23-24 април и в него са участвали 1600 души в 130 населени места в 46 области, краища и републики във всички федерални окръзи в Русия.