Опитите за въвеждане на електронен паспорт в Русия предизвикаха недоволство сред православните

Министерството на съобщенията и комуникациите на Русия в лицето на министъра Николай Никифоров обяви началото на проекта за въвеждане на електронни паспорти в четири региона на страната от средата на следващата година, което предизвика неразбиране и недоволство сред православните.

Никифоров заяви, че жителите на Крим, Севастопол, Ростовска област и Краснодарски край ще могат от средата на 2015 г. по желание да заменят книжния си паспорт с електронен.

„Разработва се въпросът за издаване не на книжен, а на електронен паспорт, под формата на карта с електронен чип“, каза Никифоров пред журналисти.

Според него това може да се очаква от средата на следващата година, като проекта ще продължи две години, след което ще бъде разгледан въпросът за повсеместно въвеждане на електронните документи.

Никифоров уточни, че гражданите ще протежават по един паспорт – или хартиен, или електронен.

Както заяви по-рано главата на синодалния Отдел по взаимоотношенията с Руската Православна Църква (РПЦ) протойерей Всеволод Чаплин, Църквата подкрепя вярващите, които се противопоставят на въвеждането на електронните лични документи и „предугаждат опасността за запазването на тайнството на личния жинот“.

Той уточни, че Московският потриарх и на цяла Русия е получил „няколко десетки хиляди писма“ от вярващи, „обезпокоени от перспективата за въвеждане на електронни карти като удостоверения“. При това, според протойерея жалби са изпратени не само от вярващи, но и хора, чиито „възгледи се основават на правозащитните ценности“.

„Тези хора са убедени, че събирането на информацията за гражданите в електронни бази данни са заплаха за личния живот и създава предпоставки за тотален контрол на държавата“, поясни Всеволод Чаплин.