ОПЕК ще се заеме със стабилизирането на цените на петрола

ОПЕК планира да се заеме със стабилизирането на цените на петрола. Тази новина за кратко накара цените да се покачат вчера, след което те отново продължиха да падат. Саудитска Арабия изглежда продължава със стратегията за запазване на дела си от пазара за сметка на отстъпки в цената, съобщава „Независимая газета“.

Според резултатите за 10-те месеца на 2015 г., Саудитска Арабия е изпреварила Русия, ставайки най-големият доставчик на петрол в Китай. Това беше съобщено от Главното митническо управление на Китай. В понеделник цената на петрол Brent падна до 43,58 долара за барел. Независимо от всички изказвания, Саудитска Арабия продължава със стратегията си на дъмпинг на цените, добивът не намалява, а на клиентите се предоставят отстъпки.

Според експерти ОПЕК няма да може да изтласка Русия от пазара на тази суровина. „Картелът ще може да намали конкурентноспособността на руския суров петрол ако продължи да дава на потребителите отстъпки. При този сценарии Русия разполага с ефективен защитен механизъм – увеличаване доставките на природен газ в Азия. Това ще удари по позициите на участниците в картела, защото заедно с петрол те продават и синьо гориво“, пояснява Елдар Касаев, експерт към СНП.

 

Източник: focus-news.net.