ООН призова да се разследва смърта на руските журналисти

Съветът за сигурност на ООН прие заявление, в което се съдържа призив за разследване на гибелта на руските журналисти в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

Кореспондент на руска телевизия в Украйна и неговият видеоинженер бяха убити при минометен обстрел край град Луганск.

Инцидентът е бил обсъден в телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и украинския му колега Петро Порошенко. Путин е изразил безпокойство във връзка с гибелта на руските журналисти, а Порошенко е изразил съболезнования, като уверил Путин, че е дал указание за разследване на случая.

Според ИТАР-ТАСС двамата са обсъдили възможността за спиране на огъня в размирните украински райони.

Трагичната вест дойде от Луганск. Убити са колегите ни, кореспондентът на ВГТРК Игор Корнелюк и звукорежисьорът Антон Волошин, пише „Российская газета“.

По думите на очевидец мината се е взривила до групата от журналисти, които разговаряли с бежанци. Единият журналистдържал микрофон с логото на канал „Россия 24″. Игор Корнелюк е бил транспортиран в местната болница, но е починал в реанимацията.

„Тялото е разпознато от колегата му, операторът Виктор Денисов“, се казва в съобщението на пресслужбата на ВГТРК.

Игор ще бъде транспортиран в Русия в най-скоро време. Вчера, късно вечерта стана ясно, че е загинал и звукорежисьорът Антон Волошин, който също се намирал с групата при обстрела.