ООН: Призивите за бойкот са лишени от смисъл

ЗА РАЗВИТИЕ НА ФИЗИЧЕСКАТА КУЛТУРА И СПОРТА В РУСИЯ В ПЕРИОДА ОТ 2016-2020 Г. ОТ РУСКИЯ БЮДЖЕТ ЩЕ БЪДАТ ОТДЕЛЕНИ 73,9 МЛРД. РУБЛИ

Призивите да бъде бойкотирано Световното първенство по футбол в Русия през 2018 г. нямат смисъл, смята специалният представител на генералния секретар на ООН по въпросите на спорта за развитие и мир и ръководител на Международната работна група на ООН „Спортът за развитие и мир” Вилфрид Лемке.

Той долетя в Русия, за да участва в петия Международен форум „Русия — спортна държава”, която преминава тези дни в Чебоксари.

Лемке заяви: „Преди месец прочетох статия, че трябвало да бойкотираме нещо. За какво си мислят онези, които пишат такива неправилни, ненормални неща? Ние очакваме това първенство, защото то е едно от най-големите събития в света. Имам много приятели, които чакат с нетърпение това първенство, и те не искат да бъдат тревожени с някакви негативни новини, защото искат да получават удоволствие от футбола в страна, която се слави със своето гостоприемство.

Висшият служител от ООН напомни и за ситуацията с бойкота на Олимпийските игри през 1980 и 1984 г.: „Няколко години по-късно всички разбраха, че са направили голяма грешка, като отказаха да присъстват на Олимпиадите.”

Петият международен спортен форум „Русия — спортна държава” беше открит в четвъртък. Първият такъв форум премина през 2009 г. в Казан. След това домакини бяха Москва, Саранск и Якутск. През 2012 г. беше решено да се организира веднъж на две години. Форумът е учреден с цел създаване в страната на една от най-големите в света полета за обсъждане на значението на физическата куртура и спорта в живота на обществото като на важна съставна част на социалното и хуманитарното развитие на съвременната цивилизация.

Сред тазгодишните гости и участници във форума ще бъдат министърът на спорта Виталий Мутко, президентът на Олимпийския комитет на Русия Александър Жуков, президентът на Международната асоциация „Спорт за всички” Джу Хо Чанг, президентът на Международната федерация по плуване Хулио Малионе, президентът на конвенцията „Спортакорд” Мариус Визер, президентът на Международната федерация за студентски спорт Клод-Луи Гален и много други.

Програмата започна в четвъртък с официалния старт на Международния ден на ходенето на Червения площад в Чебоксари. Над 15 хил. души преминаха по маршрута около Чебоксарския залив, като за първи път в Русия отбелязаха този ден заедно с още 150 градове в света. На площада бяха организирани спортно-развлекателни площадки, където преминаха майсторски класове по различни видове спорт.

В Новочебоксарск премина пленарната сесия „В единството на спорта е единството на света: статегия на общите интереси”, чийто организатор беше Виталий Мутко.

В новочебоксарската детско-юношеска спортна школа за олимпийски резерви се състоя заседание на Съвета за развитие на физическата култура и спорта при президента на Русия, която премина под ръководството на руския държавен глава Владимир Путин. В заседанието участваха министри, ръководители на региони, членове на Международния олимпийски комитет и ръководители на руски спортни федерации. За обсъждане бяха изнесени въпроси за развитието на материално-техническата база в периода 2016 – 2020 г. и усъвършенстването на системата за физкултурните и спортните мероприятия в страната.

Президентът Владимир Путин съобщи, че в новата федерална целева програма за развитие на физическата култура и спорта в периода от 2016 – 2020 г. от руския бюджет ще бъдат отделени 73,9 млрд. рубли. Той напомни, че през следващата година завършва действието на настоящата програма за развитие на физическата култура и спорта.

в. „Русия днес“