ООН пренебрегна позицията на Русия срещу геноцида в Сирия

Страните членки от Съвета за сигурност на ООН не подкрепиха предложението на Русия, да бъдат въведени санкции във връзка с действията на ислямистките екстремисти в град Касаб, населен с емигранти от Армения, съобщи ИТАР-ТАСС.
«Предложените от нас елементи за натиск върху действията на екстремистите в Касаб и обстрелването на Латакия, така и не намериха подкрепа от страна на западните ни колеги в Съвета за сигурност», съобщени постоянният представител на РФ в ООН.
«Руската Федерация реши да привлече вниманието на международната общност към престъпленията спрямо мирното население в Сирия, които бяха извършени от ислямистите при подкрепа на страните-членки на НАТО. Така, нашата страна предложи проект с елементи за натиск върху действията на екстремистите, които не носят никакви юридически последствия. Освен масовото избиване на арменци в Касаб, в документа се споменава и извозването на химическите оръжия от страната, но предложението ни, беше блокирано от западните страни, които по този начин поеха част от отговорността за геноцида на мирното население и прекъсването на сроковете за извозване на ОМП от Сирия», поясни източника.

В тази ситуация Вашингтон не реагира и относно позицията на арменската общност, която призова да бъде осъдено масовото избиване на арменците в Касаб. По всяка вероятност, САЩ са готови със съюзниците си да затварят очи на всякакви престъпления срещу човечеството, ако това е изгодно за политическите им интереси. Очевидно е, че в подобна ситуация, разглеждането на резолюцията на СС на ООН е абсолютно безсмислено, тъй като тя неизбежно ще се сблъска с ветото от страна на САЩ, Франция и Великобритания.
Напомняме, на 21 март в сирийския град Касаб, разположен на границата с Турция, ислямистки екстремисти организирали масово избиване на християни от арменски произход. В този ден са загинали 80 представители на арменската общност, а около 600 семейства били принудени да оставят домовете си.