ООН: Повече от милион украинци са напуснали домовете си

Броят на бежанците в Украйна превиши 1,2 милиона души. Това се казва в доклада на Управлението на ООН по координацията на хуманитарните въпроси, съобщи РИА Новости.

Докладът включва периода от 27 декември до 9 януари. По последни данни, броят на вътрешно разселените лица е 633 523 души, а още 593 622 са напуснали страната. Според оценка на ООН около 1,4 милиона души в Украйна са крайно нуждаещи се.

Съгласно доклада на Организацията от началото на конфликта в източната част на Украйна са загинали 4808 души, включително 298-те жертви от катастрофата на Малайзийския Боинг.

„Хуманитарната общност със съжаление отбелязва военната активност и ръста на враждебност. Имаше няколко съобщения за ракетен обстрел в близост до Донецк и Луганск, което показва, че режимът за прекратяване на огъня регулярно се нарушава“, се отбелязва в публикувания доклад.

„От засегнатите от конфликта зони постъпват тревожни съобщения за това, че хиляди хора се нуждаят от помощ. Наред с финансовите проблеми, се отбелязва и недостатъчната възможност да се купят необходимите продукти и лекарства“, се подчертава още в документа.

Във връзка с това, авторите на доклада отбелязват намерението на организацията „Лекари без граници“ във Франция, Швейцария и Холандия да започнат хуманитарни операции в Украйна.